• 09 MAY 14
  • 0
  ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

  ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

  Σύντομο βιογραφικό.

  Ο καθηγητής κ. Ιωάννης Τριανταφυλλίδης είναι Πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Βαθμός αποφοίτησης: Άριστα), ενώ είναι Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του ιδίου Πανεπιστημίου (Αθηνών) από το έτος 1975 (Βαθμός Διδακτορικής Διατριβής: Άριστα).

  Τα έτη 1981 και 1982 ήταν ResearchFellow στο διεθνούς φήμης Γαστρεντερολογικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (Μεγάλη Βρεττανία).

  Από το έτος 1982 ήταν Επιμελητής της Γαστρεντερολογικής Κλινικής Νοσοκομείου ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ θέση την οποία διατήρησε μέχρι το έτος 1988 οπότε και διορίστηκε Διευθυντής του Γαστρεντερολογικού Τμήματος του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Πειραιά ΜΕΤΑΞΑ. Το έτος 1991 έγινε Διευθυντής του Γαστρεντερολογικού Τμήματος του Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας, θέση στην οποία υπηρέτησε μέχρι το έτος 2013, οπότε και υπέβαλε την παραίτηση του.

  Ήταν Επισκέπτης Καθηγητής στη Γαστρεντερολογική κλινική του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Washington, Seattle ΗΠΑ το έτος 1995.

  Υπήρξε μέλος διεθνών γαστρεντερολογικών εταιρειών όπως του AmericanCollegeofGastroenterology (1991), Εταίρος του EuropeanBoardofGastroenterology (2003), αλλά και δεκάδων άλλων Ελληνικών και διεθνών επιστημονικών εταιρειών.

  Από το 2007 είναι Αν. Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Ιατρικού και Φαρμακευτικού Πανεπιστημίου του ΙΑΣΙΟΥ (Ρουμανία) ένας τιμητικός διορισμός ο οποίος επικυρώθηκε από την Σύγκλητο του Πανεπιστημίου και και την Υπουργό Παιδείας και Έρευνας της χώρας αυτής.

  Είναι Ιδρυτής και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ογκολογίας Πεπτικού

  Δίδαξε Γαστρεντερολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (1985 – 1986 και 1995), στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (1995, 1998 και 2004), καθώς και στον Τομέα Φαρμακευτικής Τεχνογνωσίας της Φαρμακευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σε μεταπτυχιακούς φαρμακοποιούς (Τίτλος Κλινικού Φαρμακολόγου) τα έτη 1995 έως 2013. Από το 2009 μέχρι σήμερα διδάσκει στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών «Stress και υγεία»

  Υπήρξε Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής δεκάδων Ελληνικών και διεθνών επιστημονικών Ιατρικών συνεδρίων στα οποία περιλαμβάνονται το 1ο 2ο 3ο και 4ο EuropeanCongressonGastrointestinalOncology και το 22ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γαστρεντερολογίας. Υπήρξε Μέλος της Οργανωτικής και Επιστημονικής Επιτροπής δεκάδων Ελληνικών και ξένων ιατρικών συνεδρίων.

  Υπήρξε Διευθυντής της Συντακτικής Επιτροπής του επιστημονικού περιοδικού ANNALSOFGASTROENTEROLOGY το οποίο είναι το αγγλόφωνο περιοδικό της Ελληνικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας στη διάρκεια των ετών 1999 έως 2010, καθώς και του επιστημονικού Περιοδικού «ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ ΠΕΠΤΙΚΟΥ» Εκδοση Ελληνικής Εταιρείας Ογκολογίας Πεπτικού τα έτη 2001 έως 2010.

  Έχει μεταφράσει στα Ελληνικά πολλά ξένα επιστημονικά συγγράμματα όπως το βιβλίο «Theacuteabdomen» (DeDombal 1985), το βιβλίο ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ του HARISSON και το βιβλίο DISEASES ΟFTHEGUTANDPANCREAS (Έκδοση 1997)

  Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 230 επιστημονικές μελέτες σε έγκυρα αγγλόφωνα διεθνή ιατρικά περιοδικά και περισσότερες από 260 επιστημονικές μελέτες σε Ελληνικά ιατρικά περιοδικά. Οι επιστημονικές του ανακοινώσεις σε Ελληνικά Ιατρικά Συνέδρια υπερβαίνουν τις 300, ενώ οι ανακοινώσεις του σε διεθνή ιατρικά συνέδρια υπερβαίνουν τις 160. Έχει συμμετάσχει ως ομιλητής σε εκατοντάδες Ελληνικά και διεθνή συνέδρια.

  Έχει εκδώσει 18 βιβλία μεταξύ των οποίων το βιβλίο «Ογκολογία Πεπτικού Συστήματος» το οποίο βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών το έτος της έκδοσής του (1991) καθώς και το αγγλόφωνο βιβλίο INFLAMMATORYBOWELDISEASE το έτος 2012 (4η Έκδοση).

  Υπήρξε Πρόεδρος της Ελληνικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ογκολογίας Πεπτικού και Πρόεδρος της Ελληνικής Ομάδος Μελέτης του Ελικοβακτηριδίου του Πυλωρού.

  Ο αριθμός των διεθνών Βιβλιογραφικών Αναφορών στο επιστημονικό του έργο (Citations) έως σήμερα υπερβαίνουν τις 2000.

  Ασχολείται από την έναρξη της επιστημονικής του σταδιοδρομίας με τα εξαιρετικά σημαντικά νοσήματα του πεπτικού που ονομάζονται Ελκώδης κολίτις και νόσος του Crohn, καθώς και με τους όγκους του πεπτικού συστήματος.

  Εργάζεται στο νοσοκομείο IASOGeneral (Λεωφόρος Μεσογείων 264, Χολαργός) όπου με ομάδα χειρουργών, απεικονιστών και παθολογοανατόμων αντιμετωπίζουν συνολικά τους ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα και νόσο του Crohn. Ταυτόχρονα παρέχει τις ιατρικές του συμβουλές και υπηρεσίες σε ασθενείς με διάφορα νοσήματα του πεπτικού.

  Ισως, η πλέον σημαντική του “κοινωνική δραστηριότητα” ήταν η ίδρυση σε συνεργασία με την Γαστρεντερολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Κρήτης του ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΛΚΩΔΗ ΚΟΛΙΤΙΔΑ Η ΝΟΣΟ ΤΟΥ CROHN. Ο Σύλλογος αυτός (Αριθμός εγκρίσεως Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών: 3823/93) ήταν ο πρώτος που ιδρύθηκε στην Ελλάδα έχοντας ως στόχο την προαγωγή των συμφερόντων των ασθενών που πάσχουν από Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Εντερική Νόσο. Η αναγνώριση της προσφοράς του προς τον Πανελλήνιο Σύλλογο πασχόντων από ΙΦΕΝ ήταν η απονομή προς αυτόν Τιμητικής Πλακέττας σε ειδική τελετή στις 2 Μαρτίου 1997.

  Έδωσε πολλές εκλαϊκευμένες διαλέξεις με ιατρικά θέματα σε διαφόρους φορείς και έχει γράψει εκατοντάδες εκλαϊκευμένα άρθρα στε έντυπα και εφημερίδες καθώς και σε τηλεοπτικές εκπομπές.

  Ο Ομιλος Κυριών Εθελοντών κατά του Καρκίνου στις 27/11/1997 του απένειμε Τιμητικό Δίπλωμα “για την προσφορά του στο ανθρωπιστικό και κοινωνικό έργο του ομίλου”. Τέλος ο Θρησκευτικός Σύλλογος “Αγιος Κοσμάς” Κερατσινίου του απένειμε Τιμητική Πλακέττα σε επίσημη τελετή στις 9/2/1997 “για την προσφορά του τιμωμένου προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο”.

  Τα έτη 2007, 2008 και 2009 σε συνεργασία με διαφόρους φορείς πραγματοποίησε ενημέρωση του κοινού σε θέματα καρκίνου του παχέος εντέρου. Η ενημέρωση περιέλαβε διαφημιστικά spots την τηλεόραση, έντυπα, συνεντεύξεις τύπου και ζωντανές απαντήσεις από τηλεφώνου. Στις προσπάθειες αυτές συμμετείχε με την ιδιότητα του ως προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Ογκολογίας Πεπτικού.

  Τα έτη 2009, 2010 και 2011 πραγματοποιήθηκε ο πρώτος στη χώρα μας προληπτικός έλεγχος φυσιολογικού πληθυσμού (screening) για καρκίνο παχέος εντέρου με ανοσοχημική δοκιμασία ανίχνευσης αιμοσφαιρίνης κοπράνων. Ο έλεγχος περιέλαβε άνω των 7.000 ατόμων ηλικίας 55 ετών και άνω σε τρεις περιοχές της χώρας. Τα αποτελέσματα αυτών των μελετών δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό ANNALSOFGASTROENTEROLOGY.

  Ο κ. Τριανταφυλλίδης είναι παντρεμένος με την Μαρία Τσατήρη και έχει τέσσερις κόρες, την Ελένη (Φαρμακοποιός), την Κατερίνα (Φαρμακοποιός), την Νίκη (Δικηγόρος, διπλωματούχος μεταφράστρια) και την Μυρτώ (επί πτυχίω Σχολής Μηχανολόγων ηλεκτρολόγων ηλεκτρονικών υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου).

  Leave a reply →

Photostream